Οκτ 25, 2024
Το άνοιγμα ενός νέου εστιατορίου ή η προσθήκη υπηρεσιών εστίασης σε μια ήδη υπάρχουσα επιχείρηση, μπορεί να αποτελούν πρόκληση. Βλέπετε, εκτός από την έρευνα για ανεύρεση χώρου, ο υπεύθυνος θα πρέπει να συνθέσει το μενού, να επενδύσει στον σωστό εξοπλισμό, να προσλάβει και –φυσικά– να εκπαιδεύσει το προσωπικό. Όλα τα παραπάνω, πολλές φορές οδηγούν τους νέους επιχειρηματίες στην αναζήτηση μικρών χώρων και έξυπνων λύσεων με χαμηλότερο κόστος. Επιλέγοντας για την επαγγελματική του κουζίνα εξοπλισμό χωρίς χοάνες εξαερισμού, ο επιχειρηματίας μπορεί να αποκομίσει πολλά οφέλη τα οποία θα του λύσουν αρκετά προβλήματα – συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κόστους και της σωστής αξιοποίησης του περιορισμένου χώρου.
Ποια είναι όμως η βασική διαφορά του συγκεκριμένου τύπου εξοπλισμού; Με λίγα λόγια, το ότι για να λειτουργήσει, δεν απαιτεί ένα παραδοσιακό σύστημα εξαερισμού. Για παράδειγμα, οι φούρνοι χωρίς χοάνη εξαερισμού, χρησιμοποιούν ενσωματωμένη καταλυτική τεχνολογία ή προαιρετική τεχνολογία κουκούλας χωρίς αεραγωγούς για να μετατρέπουν το λίπος και άλλες οργανικές ενώσεις σε αβλαβές CO2 και H2O.
Και, ενώ βάσει αυτού, κάποια από τα οφέλη αυτών των προϊόντων είναι εύκολο να τα δει κανείς, ορισμένα άλλα δεν είναι τόσο προφανή. Παρακάτω, θα τα αναλύσουμε όλα ούτως ώστε να σας βοηθήσουμε να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη –και πιο ξεκάθαρη– εικόνα σχετικά με τη χρήση του συγκεκριμένου εξοπλισμού και το αν αυτός θα μπορούσε να ταιριάξει στη δική σας επιχείρηση.
ΤΑ ΠΡΟΦΑΝΗ ΟΦΕΛΗ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας Αμερικανών εστιατόρων, το κόστος για το άνοιγμα μιας νέας επιχείρησης εστίασης υπολογίζεται γύρω στα 375.000 δολάρια, με ορισμένα εστιατόρια να φτάνουν ακόμα και το 1 εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο. Η επιλογή εξοπλισμού που απαιτεί εξαερισμό μπορεί να αυξήσει δραματικά τα κόστη αυτά. Πιο αναλυτικά, το μέσο κόστος εγκατάστασης ενός συστήματος εξαερισμού μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 δολάρια για 0.30 μέτρα μήκος. Ένα τυπικό σύστημα εξαερισμού, το οποίο έχει μήκος 3.5 μέτρα, μπορεί να εκτινάξει το κόστος εγκατάστασης στα 24.000 δολάρια ή και περισσότερο. Μάλιστα, το κόστος αυτό αφορά μόνο την εγκατάσταση. Η καθημερινή λειτουργία μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση –και κατ’ επέκταση το κόστος– ενέργειας. Επιλέγοντας εξοπλισμό για τη λειτουργία του οποίου δεν χρειάζεται χοάνη εξαερισμού, τα συγκεκριμένα κόστη αφαιρούνται από τον προϋπολογισμό.
Όπως αναφέραμε πιο πάνω, τα έξοδα εγκατάστασης ενός συστήματος εξαερισμού είναι μόνο η αρχή. Βλέπετε, ένα σύστημα εξαερισμού πιθανότατα θα λειτουργεί οποιαδήποτε στιγμή λειτουργεί η κουζίνα, αυξάνοντας δραματικά το κόστος ενέργειας. Επιπλέον, τα συστήματα αυτά χρειάζονται καθαρισμό, ο οποίος έχει το δικό του κόστος. Επίσης, λόγω του ότι περιλαμβάνουν μέρη -όπως ανεμιστήρες- που κινούνται συνεχώς και εκτίθενται διαρκώς σε καπνό, λίπος και θερμότητα, απαιτούν τακτική -και δαπανηρή- συντήρηση. Και επειδή η λειτουργία της κουζίνας εξαρτάται από αυτά τα συστήματα εξαερισμού, μια βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή παύση της κουζίνας ενός εστιατορίου μέχρι να επισκευαστεί. Τέλος, σε βάθος χρόνου μπορεί να έχουν καλύτερη απόδοση σε σχέση με το κόστος λειτουργίας. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματικός φούρνος χωρίς σύστημα εξαερισμού, όπως οι φούρνοι Cook & Hold της Alto-Shaam, κοστίζει λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα για να λειτουργήσει.
Υπάρχουν πολλοί χώροι οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι ιδανικοί για εστιατόρια, αλλά απαγορεύουν τον τύπο ανακαίνισης που θα απαιτούνταν για την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού. Σκεφτείτε τον πρώτο όροφο ενός πολυσύχναστου κτηρίου γραφείων στο κέντρο της πόλης ή ενός ιστορικού κτηρίου που προσαρμόζεται για εμπορική χρήση. Ακόμα και αν θα μπορούσε να εγκατασταθεί ένα σύστημα εξαερισμού, οι γείτονες μπορεί να δυσανασχετούσαν με τον καπνό και τη μυρωδιά. Ο επαγγελματικός εξοπλισμός χωρίς εξαερισμό, θα μπορούσε κάλλιστα να τοποθετηθεί οπουδήποτε χωρίς περιορισμούς χώρου. Επιπλέον, εκτός από την αύξηση των εναλλακτικών ως προς την τοποθεσία, μια τέτοια λύση θα διευκόλυνε και την προσθήκη νέων επιλογών στο μενού ενός εστιατορίου, μια καντίνας ή οποιουδήποτε άλλου χώρου. Ακόμα και ένας φούρνος πάγκου, μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας κερδοφόρας επιχείρησης εστίασης.
ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με τη βιομηχανία εστιατορίων γνωρίζει ότι το προσωπικό -ή η έλλειψή του- αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τους επιχειρηματίες. Πολλά εστιατόρια λειτουργούν χωρίς πλήρες προσωπικό, ενώ πολλές φορές ανάμεσα στο προσωπικό υπάρχουν μέλη τα οποία διαθέτουν μόνο λίγες εβδομάδες ή μήνες εμπειρίας. Πολλοί από τους σημερινούς φούρνους χωρίς χοάνη περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά που τους καθιστούν εύκολους στη λειτουργία ακόμα και από άτομα με ελάχιστη εκπαίδευση. Για παράδειγμα, οι φούρνοι Vector® H-Series της Alto-Shaam, περιλαμβάνουν έως και τέσσερις φούρνους σε μία μονάδα, και προσφέρουν τη δυνατότητα προγραμματισμού συνταγών μέσω ενός εύχρηστου περιβάλλοντος, μειώνοντας την ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφαλίζοντας σωστό αποτέλεσμα σε κάθε χρήση και… από κάθε χρήστη!
Ένα προϊόν το οποίο φέρει τη συγκεκριμένη τεχνολογία και τα χαρακτηριστικά, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε chef να επεκτείνει το μενού του και να αναδιοργανώσει την κουζίνα του. Παραδείγματος χάριν, οι φούρνοι Vector® της Alto-Shaam, επιτρέπουν στους επιχειρηματίες εστιατορίων να καταργήσουν τη σχάρα και τη φριτέζα, καθιστώντας την υιοθέτηση νέων εφαρμογών μαγειρέματος εύκολη, μειώνοντας ταυτόχρονα την ποσότητα εξοπλισμού στην κουζίνα.
Ορισμένα πιάτα μαγειρεύονται καλύτερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες για μέγιστη τρυφερότητα. Οι φούρνοι Cook & Hold της Alto-Shaam βελτιώνουν τόσο τη γεύση, όσο και την υφή πολλών συνταγών. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Halo Heat®, η σταθερή και ομοιόμορφη ακτινοβολούμενη θερμότητα μπορεί να αυξήσει την απόδοση κατά 15 έως 20% σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνολογίες μαγειρέματος. Και επειδή δεν υπάρχει έντονη θερμότητα, αναγκαστική κυκλοφορία αέρα ή πρόσθετη υγρασία που να υποβαθμίζει την ποιότητα του φαγητού, λιγότερα προϊόντα καταλήγουν να έχουν λάθος αποτέλεσμα. Ο σχεδιασμός των φούρνων Cook & Hold τους δίνει τη δυνατότητα να τοποθετηθούν οπουδήποτε, χωρίς την ύπαρξη χοάνης ή εξωτερικού εξαερισμού. Τέλος, το γεγονός ότι δεν χρειάζονται νερό, συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας, καθώς δεν απαιτούνται υδραυλικά, αποχετεύσεις, φίλτρα ή συναφής συντήρηση.
Τελευταία στη λίστα, αλλά εξαιρετικά σημαντική, είναι η μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς που προσφέρει ο εξοπλισμός χωρίς αεραγωγούς. Μια αναφορά του 2017 που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Ένωση Πυροπροστασίας (National Fire Protection Association) ανέφερε ότι πριν από την πανδημία COVID-19, σημειώνονταν κατά μέσο όρο 7.410 περιστατικά πυρκαγιάς σε χώρους εστίασης και ποτών στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πυρκαγιές αυτές ξεκινούσαν από τα συστήματα εξαερισμού. Οι χοάνες φούρνων, οι αεραγωγοί και τα συστήματα εξαγωγής μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο πυρκαγιάς εάν δεν καθαρίζονται και δεν συντηρούνται επαρκώς. Οι χοάνες των φούρνων συνήθως καθαρίζονται από το προσωπικό κατά το κλείσιμο, και η παράλειψη του καθαρισμού για μία ή δύο βραδιές μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη συσσώρευση λίπους. Επιπλέον, ο καθαρισμός των αεραγωγών, των ανεμιστήρων και του εξοπλισμού στην ταράτσα απαιτεί τις υπηρεσίες εξειδικευμένου συνεργείου καθαρισμού. Αυτό είναι ένα σημαντικό κόστος το οποίο ένας επιχειρηματίας μπορεί κάποια στιγμή να θελήσει να αναβάλει, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μικρά, αλλά και πολύ μεγάλα προβλήματα στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς.
Επομένως, είτε βρίσκεστε στη διαδικασία σχεδιασμού ενός νέου εστιατορίου, είτε κάνετε αλλαγές σε έναν υπάρχοντα χώρο ή σκέφτεστε να αναβαθμίσετε το μενού σας, λάβετε υπόψη τα οφέλη της τεχνολογίας χωρίς αεραγωγούς μια και θα μπορούσε να είναι κατάλληλη για τα σχέδια τα οποία έχετε στο μυαλό σας.
Επικοινωνήστε με έναν από τους ειδικούς μας για περισσότερες πληροφορίες.